Zelfstandig en veilig wonen met personenalarmering

Mevrouw Janssen-Piepers maakte onlangs gebruik van Samen Sterker Thuis. We vroegen haar naar haar ervaring. Vanuit Samen Sterker Thuis vinden we het belangrijk dat inwoners zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. In gesprek met hen denken we mee over de hulpmiddelen waar ze gebruik van kunnen maken en hoe zij zo lang mogelijk mobiel kunnen blijven. Mevrouw Janssen is een goed voorbeeld van hoe zij actief blijft, zelf de regie houdt en daardoor minder afhankelijk is van anderen. Ze maakte van de gelegenheid gebruik om ons ook enkele handige tips te geven voor andere inwoners van Oude IJsselstreek.

Veilig wonen
Mevrouw Janssen is 86 jaar en woont in een gezellig appartement in het centrum van Terborg. “Het is een ideale plek om te wonen. Ik kan zo het centrum in lopen om mijn boodschappen te doen of even te winkelen. Ik heb alles bij de hand. Ook geniet ik van mijn tuintje. Het is echt klein maar omdat het vol staat met groene planten is het een mooi stukje natuur. Ik red me goed alleen, maar op enig moment heb ik toch hulp gevraagd. Ik kreeg lichamelijke klachten waardoor ik me soms niet goed voelde. Het voelt dan niet veilig om alleen te zijn. Anderzijds, ik ben gehecht aan mijn vrijheid en wil wel zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Ik heb hulp gezocht bij Sensire en kwam via hen in contact met Samen Sterker Thuis. Kitty en Lisette kwamen op huisbezoek en ik heb mijn situatie uitgelegd.”

Personenalarmering
“Tijdens het huisbezoek hebben we besproken wat de beste oplossing zou zijn om zo lang mogelijk zelfstandig maar ook veilig te kunnen blijven wonen. We hebben overlegd dat ik personenalarmering zou aanvragen. Kort daarop was het geregeld. Voor de personenalarmering is een telefoon nodig en er werd een alarmtoestel in de kamer geïnstalleerd. Verder wordt voor de personenalarmering gebruikgemaakt van een sleutelkluisje. Daarbij kwam ik er achter dat sommige sleutelkluisjes maar voor 1 sleutel geschikt zijn. Maar als je in een appartementencomplex woont, is het soms nodig dat er 2 sleutels in het kluisje passen. Dat bleek bij mij het geval. Het was goed geweest om dat vooraf te weten maar inmiddels heeft mijn dochter een groter kluisje besteld waardoor ook dat wordt geregeld. Ik ben blij met de personenalarmering. Het heeft een bereik van 50 meter, dus ook als ik in mijn tuintje ben, kan ik hem gebruiken. Het geeft mij een veilig gevoel en het is voor mijn dochter ook een hele geruststelling.”

Handige zithulp
Mevrouw Janssen maakt veel gebruik van een zithulp die ze heeft aangeschaft. Ze hoopt dat we meer mensen hierover vertellen. “Het stoeltje is in hoogte verstelbaar en staat gewoonlijk in de keuken. Ik kan niet zo lang staan, daarom zit ik er op als ik de afwas doe. Dan hoef ik daarvoor geen hulp te vragen. Ook gebruik ik hem om mijn haren te wassen. Dat doe ik boven de wasbak. Het is te vermoeiend voor me om tijdens het douchen ook mijn haren te wassen. Ook al maak ik gebruik van een douchestoel. Met deze handige zithulp hoef ik geen gebruik te maken van de thuiszorg en dat geeft mij de vrijheid om me te wassen op een moment dat het mij uitkomt.

Zelfstandig reizen
Over het algemeen regelt mevrouw Janssen haar zaken zelf. Zo vertelt ze welke manieren er allemaal zijn om zelfstandig te reizen. Ze maakt er volop gebruik van. Vanochtend is ze nog even naar de DRU in Ulft geweest om een concert bij te wonen van jonge pianisten. Dit keer maakte ze gebruik van het openbaar vervoer. Maar vorige week reisde ze nog met ZOOV (een voorziening uit de Wmo). “De chauffeur was zo aardig om me even voor de deur af te zetten. Eigenlijk zou er een bushalte bij de DRU moeten komen. Daar is zoveel te beleven, daar ben ik regelmatig te vinden, het is handig dat je dan voor de deur kunt uitstappen.” Bovendien heeft ze een pasje van Arriva waarmee ze gratis naar haar zus in Overijssel kan reizen. Het gaat om een speciale actie waaraan ze meedoet. En ten slotte reserveert ze soms een taxi via Valys.

Levensmotto
“Ik heb lang aan Tai Chi gedaan. We hadden een gezellige groep en de begeleidster nodigde ons zelfs soms uit om voor ons te koken. Ik vind het zo belangrijk dat je bij een club bent, welke club het ook maar is. In corona tijd kregen we Tai Chi oefeningen om thuis te doen. Ik doe nog steeds elke ochtend ademhalingsoefeningen en oefeningen voor de spieren. Een mooi gezegde van Tai Chi is: Ik wens je geluk, ik wens je harmonie en ik wens je kracht en wijsheid. Dat zeg ik elke ochtend tegen mezelf en het helpt me om dingen wat meer op zijn beloop te laten. Ik heb nogal een rechtvaardigheidsgevoel waardoor ik me erg druk kan maken over maatschappelijke problemen. Ik maak me er hard voor dat ziekenhuizen niet hoeven te sluiten en kom op voor de ouderenzorg. Daarvoor ben ik vaak naar Den Haag geweest om te protesteren. Het is goed dat we ons hard maken voor dit soort zaken maar tegelijkertijd probeer ik het ook te accepteren dat ik niet alles kan veranderen en ik probeer iets meer op afstand naar dingen te kijken. Zo zie je maar, je bent nooit te oud om te leren.”

 

Foto boven: mevrouw Janssen haalt graag een stukje natuur in huis.
Foto onder: mevrouw Janssen doet zelf de afwas met behulp van haar zithulp