Soms blijkt er meer mogelijk dan gedacht

Collega Kim is op huisbezoek bij een mevrouw die binnenkort aan haar beide ogen wordt geopereerd. Kim: “Mevrouw vindt het erg spannend en tijdens ons gesprek probeer ik haar te adviseren en met haar mee te denken zodat zij goed is voorbereid op de operatie. Mevrouw moet de eerste periode na de operatie driemaal per dag haar ogen druppelen. Zij heeft een beperking aan haar arm waardoor het zelfstandig druppelen lastig wordt, ook het gebruik van een druppelbril biedt geen uitkomst. Een druppelbril maakt het toedienen van oogdruppels gewoonlijk een stuk eenvoudiger. Door het flesje of pompje in de juiste opening van de bril te stoppen en de bril daarna op te doen kan de gebruiker gemakkelijk oogdruppels toedienen.

Goed contact buren en broer
We bespreken of er iemand in het netwerk van mevrouw beschikbaar is om haar na de operatie te helpen. Mevrouw geeft aan dat het niet lukt om iemand bij haar te laten logeren maar ze heeft goed contact met de buren en haar broer woont in hetzelfde complex als zij zelf. Na ons eerste huisbezoek heeft mevrouw nagedacht over verdere ondersteuning.

Bij ons volgende gesprek bleek dat het haar is gelukt om op twee momenten per dag iemand te vinden die haar ogen kunnen druppelen. Het lukte niet om voor de middagen zelf iemand te regelen, daarom hebben we voor die momenten tijdelijk thuiszorg ingezet.

Gerust gevoel
Door de operatie rustig samen voor te bereiden bleek er meer mogelijk te zijn dan mevrouw in eerste instantie had verwacht en kon zij met een gerust gevoel naar het ziekenhuis voor de operatie.”