Levenslessen van een 93-jarige “In alle opzichten een Free woman”

Collega Anouk heeft tijdens haar werk als wijkverpleegkundige een bijzondere ontmoeting gehad met een inwoner uit Oude IJsselstreek. Deze 93-jarige mevrouw woont zelfstandig en vroeg aan Anouk of zij met andere inwoners wil delen wat volgens haar bijdraagt aan het bereiken van zo’n hoge leeftijd en het behouden van zelfstandigheid. Haar levenswijze sluit naadloos aan bij de visie van Samen Sterker Thuis, waarbij we altijd onderzoeken welke activiteiten en vaardigheden mensen zelf kunnen oppakken of (opnieuw) kunnen leren. Daarom hebben we haar geïnterviewd en in dit gesprek delen we de inspirerende ervaringen en levenslessen van deze 93-jarige inwoner.”

Mevrouw woont in een groot en keurig opgeruimd appartement in Silvolde. Ze is zelf opgegroeid in een gezin met 13 kinderen. Wat betekende dat ze als kind een emmer aardappelen moest schillen voor de dagelijkse maaltijd. Dat is een van de dingen uit haar jeugd waardoor ze heeft geleerd flink te zijn en waardoor ze niet snel klaagt.

Niet eenzaam wel alleen
Een paar jaar geleden is haar man overleden en mevrouw woont nu alleen. Op onze vraag of ze zich eenzaam voelt, zegt ze: “Ik voel me niet eenzaam maar wel alleen. Als je samen woont, deel je veel met elkaar, met je man praat je toch anders dan met je kinderen. “Maar ik krijg regelmatig bezoek. Mijn dochter komt elke dag even langs en op vaste momenten in de week komen ook de andere kinderen en kleinkinderen. Met de een maak ik een puzzel en met de ander eet ik een visje. Daarnaast kan ik me heel goed zelf vermaken.”

Rust, reinheid en regelmaat
Natuurlijk willen we weten wat mevrouw doet om gezond oud te worden. Daar is ze heel duidelijk in: “Ik zorg dat ik een vast ritme heb op de dag. Ik eet op vaste tijden, gematigde hoeveelheden en drink geen alcohol. En ik doe op elke dag een deel van het huishoudelijke werk waardoor ik automatisch voldoende beweging krijg.” Ze benadrukt een paar keer dat ze dan niet hoeft te wandelen. Als we doorvragen blijkt al snel dat ze wandelen ook helemaal niet leuk vindt.

In beweging blijven
“Als je ouder wordt, geldt hetzelfde advies als ik vroeger op het consultatiebureau kreeg: rust, reinheid en regelmaat. Met deze structuur voel ik me goed. Bezoek weet ook dat ze op vrijdagochtend niet bij me moeten komen omdat ik dan de huiskamer schoonmaak.” Mevrouw maakt zelf haar hele huis schoon, doet de was en strijkt. En ze is er duidelijk over:  “Mijn kinderen moeten dat niet van me overnemen, ik wil het echt zelf doen.” Geen betutteling voor mevrouw. Bewegen doet ze vooral in huis. Ook als ze buiten een gymnastiek groepje oefeningen ziet doen, gaat ze voor het raam staan en doet ze mee. “Als ik sta kan ik zelfs nog met mijn handen de grond aanraken.” Dat zegt ze niet alleen, maar hup, ze staat al en laat het ons even zien. Zonder moeite!

Eigen regie
Uit alles blijkt dat mevrouw zelf de regie wil houden en ze geeft daar ook wat voorbeelden bij. “Ik maak nu op geen enkele manier gebruik van zorg, maar toen mijn man ziek was, kwamen de zorgmedewerkers regelmatig over de vloer. Het was heel fijn dat ze ons hielpen, maar ik ben ook heel blij dat ik dat nu niet meer nodig heb. Ik wil zelf bepalen wanneer ik naar bed ga en hoe laat ik opsta, en dan moet ik niet steeds de deur open hoeven doen voor zorgmedewerkers die langskomen of die even komen kijken hoe het met me gaat. Ik heb wel personenalarmering, maar ik bedien die zelf en bepaal zelf of ik hulp vraag of niet.”

Samen Sterker Thuis
Anouk weet dat mevrouw personenalarmering heeft en weet ook dat ze die alleen in uiterste noodsituaties wil gebruiken. Anouk erkent dat ze vanuit Samen Sterker Thuis voorlopig nog niet bij mevrouw op huisbezoek hoeft te komen. Wat mevrouw noemt past uitstekend bij het gedachtegoed van Samen Sterker Thuis waarbij we mensen helpen om zo onafhankelijk mogelijk op een prettige en veilige manier zelfstandig te blijven wonen.

Mevrouw geniet van deze vrijheid. “Ik ben nu in alle opzichten een Free woman”, zegt ze daarover zo mooi. Ik voel me goed en uit de ‘APK-keuring’ die ik onlangs kreeg, blijkt dat alle waarden uitstekend zijn.

Advies van een 93-jarige
Ten slotte vragen we mevrouw wat ze anderen mee wil geven om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. Haar advies is: “Doe elke dag een puzzel, lees de krant uitgebreid, en beweeg zoveel mogelijk tijdens dagelijkse bezigheden.”

 Een kleine anekdote die de kracht en levenslust van mevrouw onderstreept: Toen we mevrouw bedankten voor het gesprek, viel op dat ze vanuit haar fauteuil direct rechtop ging staan om ons een hand te geven. Het zijn de kleine dingen die het doen….

Foto: mevrouw laat ons even zien hoe zij met gemak met gestrekte benen de grond kan aanraken.